Сите знаат за ваташа ама никој не зборува за овој бугарски масакар од 1ва светска војна! Живо го палеле македонското цивилно население…

Сите знаат за ваташа ама никој не зборува за овој бугарски масакар од 1ва светска војна! Живо го палеле македонското цивилно население…
ОВИЕ ЛИ СЕ КОНСТИТУТИВНОТО МАЛЦИНСТВО (СЕ ИЗВИНУВАМЕ НАРОД), КОЕ ТРЕБА ДА ГО СТАВИМЕ ВО УСТАВОТ?!?
Српскиот весник “Илустровани лист” во 1920 година во неколку броеви објавувал фото-материјал од Првата светска војна.
Во број 8, на страна 5 од 1920 година, објавена е и оваа слика (направена од Јован Митровиќ), на која се гледа како постапувале бугарските војски кон цивилното македонско население. Во описот е наведено дека многу често Бугарите најнечовечки постапувале кон народот, им ја дереле и кожата на Македонците.
Според позицијата на раката на оваа жртва, не наведува да помислиме дека можеби бил и жив запален, пред да му го сквернават телото. Во позадина се гледаат три гроба, но најверојатно бројот на жртвите е поголем.
Не е само Ваташа, за извинување!
НЕМА ДА ЗАБОРАВИМЕ!
May be an image of text that says "y maHeAoHии cy 6yrapи Ha HajHe4oBe4Hиjи Ha4иH my4или HapoA. жpTBama je ca Teлa ryлeHa Koжa, wTo ce jacHo BиAи Hawoj cлиuи. U Maćedoniji su Bugari najnečovečniji način mučili narod. Žrtvama je sa tela guljena koža, što: jasno vidi na našoj slici. Makedoniji: Bolgari na nečloveški način mučili ljudstvo. Zrtvam so gulili kožo telesa, kar jasno kaže naša slika. фoTorpaфcKи HиmaK foBaHa mиTpoBиHa."
All reactions:

5

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа